Projecten

Van welp tot official

“Beleving en samenhorigheid creëren bij officials. Het zijn de basisingrediënten voor een nieuw recept.”

JONAS VANDEPUTTE
BJARNE VANDENBROUCKE

Jonas Vandeputte

Bjarne Vandenbroucke

Litubel Parket-Vanbrabant Chauffage-Wielerteam Waregem

Het project

Weinig instroom en vergrijzing van vrijwilligers is een opvallende trend in het Vlaamse sportlandschap. Die geldt ook voor de officials van Cycling Vlaanderen die de wielerwedstrijden in goede banen leiden. Hierdoor komt de toekomst van de wielersport in gevaar. Daarom willen we dit probleem aanpakken door vanuit de basis te onderzoeken wat beter kan. We beseffen dat dé oplossing voor dit probleem voorlopig niet bestaat. Daarom willen we met alle aspecten rekening houden om zo meer (jonge) officials aan te trekken. In een later stadium willen we de opgedane kennis doortrekken naar andere vrijwilligers zoals de seingevers in het wielrennen en de vrijwilligers bij andere sportfederaties.

Onze doelgroep
Na de juniorencategorie is er een drop-out: veel 18-jarige renners en rensters stoppen met wielrennen. Dit fenomeen heeft verschillende oorzaken, maar we zien deze personen als eerste aanspreekpunt om official te worden. Daarnaast zijn er mogelijkheden bij de doelgroepen: ouders, vrienden, clubs (competitie en recrea), initiators en trainers. Deze doelgroepen zijn de eersten na de renners en rensters die in contact komen met de functie official en bijgevolg kunnen ze ook de stap naar official zetten of anderen aanzetten tot official worden.

Hoe?
Uit ons voorlopig onderzoek konden we al enkele belangrijke zaken noteren. Daarnaast stonden we afgelopen weken al enkele keren in contact met de huidige officials. Uit deze informatie besloten we om in te zetten op vijf pijlers die ons project ondersteunen. De vijf pijlers zijn bekendheid, digitalisering, gendergelijkheid, grensoverschrijdend en return. We geloven erin dat alle kleine beetjes helpen aan het grotere geheel en samen met Cycling Vlaanderen willen we een plan voorzien om het huidige probleem rond officials aan te pakken.

  • sportfederatie

  • buddy

    Niko De Muyter

Overtuigd?

Jonas en Bjarne bijten zich vast in hun idee. Vind jij dit een leeuwesterk project? Breng dan je stem uit en steun deze jonge leeuw!

Stem op dit idee